Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda konuştu.
Çelik, Yunanistan’ın Türkiye’de tutuklu bulunan iki askerini gündeme getirmesi ve Türkiye’nin Ege ile Akdeniz’deki eylemleri hakkındaki açıklamaları hakkında, “AB’nin ilkeleri bakmaksızın sadece bir mahalle dayanışması çerçevesinde Yunanistan’a destek veriyor olması, AB’nin bir siyasi ilkeler birliği olma kısmına bizim açımızdan zarar veriyor.” dedi.
“Avusturya’nın tutumu düşmanca yaklaşıma dönüşmüştür”
Bulgaristan’nın Varna kentinde düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi öncesi Avusturya Başbakanı Kurz’un, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin sonlandırılması yönündeki sözlerine ilişkin Çelik, Kurz’un aşırı sağ bir partiden gelmemesine karşın ırkçılardan daha ırkçı bir yaklaşım sergilediğinin altını çizdi. Çelik, Kurz’un ifadelerinin, ilişkilerin normalleştirilmesine dönük süreci sadece jenerik olarak kullandığını ve böyle bir niyetlerinin olmadığını gösterdiğini belirtti.
Bakan Çelik, Kurz’un ifadelerine ilişkin, “Türkiye ile AB ilişkilerini sona erdirelim ama diğer alanlardaki ilişkileri geliştirelim şeklindeki bir cümle Avrupa’da üretilmiş en büyük yalandır.” ifadesini kullandı.
Çelik, “Avusturya’nın tutumu Türkiye’ye karşı muhalif bir tutum olmaktan çıkmış, düşmanca bir yaklaşıma dönüşmüştür.” dedi.
Türkiye’ye yönelik bu ifadelerin, kötü niyetin estetik cümlelerle kamufle edilmiş şekli olduğunu belirten Çelik, “Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Türkiye açısından temel mesele tam üyelik perspektifidir. Tam üyelik dışında hiçbir projeyi yaklaşımı kabul etmeyeceğimizi bir kez daha burada ifade etmek isterim.” diye konuştu.
“Teknik bir heyeti bu ay içinde Türkiye’ye gönderecekler”
AB Bakanı Çelik, vize serbestisi konusunu Avrupa Birliği Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile görüştüğünü belirterek, “Onlar bizim verdiğimiz (vize serbestisine ilişkin) kağıtla ilgili teknik bir heyeti bu ay içinde Türkiye’ye gönderecekler, kendi görüşlerini bize iletecekler.” diye konuştu.
AA


Trabzonspor, Freiburg Karşısında
Beşiktaş, Celtic Karşısında
Jandarma Komandolar “Savaşçı Yarışması”nda Sınırlarını Zorluyor
“21 ilde düzenlenen operasyonlarda vatandaşlarımızı 464 milyon TL dolandırdığı tespit edilen 327 şüpheli yakalandı.”
11 İl Merkezli Düzenlenen Operasyonlarda 19 Milyar 930 Milyon TL Hesap Hareketliliği Bulunan 230 Şüpheli Yakalandı
Bakan Bak’tan Dünya Şampiyonu Şevval İlayda Tarhan’a Tebrik Mesajı
Bakan Tekin “Kitap Kurtları Yarışıyor” Programının Tanıtım Toplantısı’na Katıldı