Ayvalık’taki su isale hatlarında yaşanan sorunlar ve çözümleriyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapan BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, ilçede uzun yıllardır üstü kapatılan sorunların arızaların kaynağını oluşturduğunu dile getirdi. Günü kurtaracak çözümler değil, kalıcı çözümler üretmek istediklerini belirten Öztürk “Hali hazırdaki 3 hattı tek hatta düşüreceğiz. Tek basma hattıyla depoya ulaşırsak Ayvalık’ın hiçbir şekilde içmesuyu sorunu kalmayacak.” dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ayvalık özelinde yaşanan su isale hatlarındaki sorunlar ve çözümleriyle ilgili basına bilgilendirme toplantısı düzenledi. Açıklamasını yapmasının ardından toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Genel Müdür Erdoğan Öztürk, Balıkesir’de meydana gelen su patlakları ve yaşanan arızaların nedenlerini açıkladı. Sorunlara hızlı çözümler ürettiklerini söyleyen BASKİ Müdürü Erdoğan Öztürk, geçen yıllara oranla sorunlara müdahale hızını artırdıklarını dile getirdi. Son 4 ayda içme suyu ve kanalizasyon hatlarında 2 bin 961 arızaya müdahale edildiğini söyleyen Müdür Öztürk, yol haritalarını belirlediklerini ve su sorunlarına kalıcı çözümler getireceklerini ifade etti.
“AYVALIK’IN ALTYAPISI YAMALI BOHÇAYA DÖNÜŞMÜŞ”
Göreve geldiği günden itibaren Balıkesir’in altyapı sorunlarını çözmeye yönelik fizibilite çalışmaları yaptıklarını söyleyen BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk “İki aydır yürütmekte olduğum görevim süresince Balıkesir’imizin tüm altyapısına dair tüm fizibilite çalışmalarını inceledikten sonra sorunlara çözüm olacak planlamaları yaparak yol haritamızı belirledik. Yaptığımız çalışmalar kapsamında altyapı sorununun en yoğun ilçelerden birinin de Ayvalık olduğunu gördük. İlçe altyapısı üst üste yapılan eklemelerle adeta yamalı bohçaya dönüşmüş, ömrünü çoktan tamamlamış ve her gün arızalanması kaçınılmaz olan 60 yıllık hatlarımız olduğunu tespit ettik. Ayvalık’ta içme suyu sıkıntısı yaşanmasının ana sebebi altyapı yatırımlarının uzun yıllardır ihmal edilmesidir. Önceliğimiz mevcut altyapının iyileştirilmesi ve su teminindeki sorunların çözülmesidir. Bu amaçla göreve geldiğimiz günden itibaren yürüttüğümüz her çalışma aslında bugün ve gelecekteki su sorununu ortadan kaldırmaya yönelik projelerden ibarettir.” dedi.
“ELEŞTİRİLER, YILLARDIR BİRİKEN SORUNLARIN SONUCU”
BASKİ’ye yönelik kamuoyunda yer alan haberlerle ilgili açıklama yapan Genel Müdür Erdoğan Öztürk “Son günlerde altyapıda yaşanan sorunlara yönelik yapılan eleştiriler aslında ilçemizin yıllardır biriken sorunlarının bir sonucu olarak değerlendirilmelidir. Bu bağlamda; su şebekelerinin modernizasyonu, su kaynaklarının artırılması ve dağıtım sistemlerinin yenilenmesi konusunda çeşitli projeler geliştirdik ve bir kısmını hızlıca uygulamaya başladık. Unutulmamalıdır ki bu tür büyük ölçekli iyileştirme projelerini uygulamak zaman aldığı gibi ayrıca güçlü mali kaynaklar da gerektirmektedir. Sorunlarla ilgili halkımızı bilgilendirmek ve şeffaf bir süreç sağlamak öncelikli hedefimiz.” dedi.
“İÇME SUYU ŞEBEKE HATLARI EKONOMİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ”
Ayvalık genelindeki içmesuyu depolarının çok eski olduğunu vurgulayan Erdoğan Öztürk “Ayvalık köpek çiftliği bölgesindeki deponun 1960 yılında yapılmış ve 64 yaşındadır. Cunda Adası’ndaki Namık Kemal deposu 1990 yılında yapılmış 34 yaşındadır. Çamlık bölgesindeki depo, 2000 yılında yapılmıştır ve 24 yaşındadır. Cennet Tepesi’ndeki küçük depo, 1980 yılında yapılmıştır ve 44 yaşındadır. Şirinkent’teki depo, 1990 yılında yapılmış ve 34 yaşındadır. Altınova’da bulunan küçük depo, 1980 yılında yapılmış ve 44 yaşındadır. Diğer 2 büyük depo 1995 yılında yapılmış olup 29 yaşındadır. 2016 yılında BASKİ kurulduktan sonra merkezde Cennet Tepesi’nde yapılan bir depo bulunmaktadır. Suların iletildiği içme suyu şebeke hatları ekonomik ömrünü tamamlamış, 30 yaştan başlayıp 60 yaşına kadar geçmişi olan iletim hatlarıdır. Üstelik bu hatlar bir bütün parça halinde değil, yıllara sarih parça parça ve sürekli yama yapılarak hatta çoğu yerde basınç ve cinsleri farklı eklemlenerek yapılan isale hatlarıdır. Bu kadar eski ve harap hatlardan kaynaklı su kayıpları nedeniyle maalesef kayıp-kaçak oranı çok yükselmiş, yüzde 60-70 seviyelerine çıkmıştır.” dedi.
AYVALIK’IN SU SORUNU ETAPLAR HALİNDE KÖKTEN ÇÖZÜLECEK
Ayvalık’taki su sorunu çözmek için yapacakları çalışmalardan bahseden Erdoğan Öztürk “Bir başka sorun ise uzun süredir hizmet gelmeyen bu ilçedeki vatandaşlarımızın, su kesintisine karşı kendi tedbirlerini almış olmalarından kaynaklıdır. Bina ya da siteye ait su depolarında su haznelerine su çekildiğinden diğer bölgelerde sorun daha da büyümekte, basınç ve su yetersizliği şikâyetleri artırmaktadır. Sonuç olarak maalesef sorunlar kronik hale gelmiştir. BASKİ olarak neler yapacağız? Ayvalık için gelecek 35 yıllık nüfus artışına göre hesaplar ve projeler ile işe başladık. Ayvalık’ın su ve atık su sorununu bütüncül bir proje yaklaşımıyla etaplar halinde kökten çözeceğiz. Proje çalışmaları devam eden ‘Ayvalık İçme Suyu Şebeke Projelerinin Hazırlanması İşi’ kapsamında, tüm şebeke hatlarını yeniden ele alarak uzun soluklu çözüm noktasına kavuşturacağız.” dedi.
GÜNÜ KURTARMAK İÇİN YAPILAN İŞLER ARIZA SAYILARINI ARTIRIYOR
Geçmişte günü kurtarmak için yapılan işler nedeniyle arızaların meydana geldiğini söyleyen Erdoğan Öztürk “Çözümlemeler ve etütler neticesinde Ayvalık merkez için 618 lt/sn, Alibey (Cunda) adası için 272 lt/sn ve Küçükköy Mahallesi için 410 lt/sn olarak debileri belirledik. Bilindiği gibi ilçemizin kış nüfusu 75 bin, yaz ayları ve özel tatil dönemlerindeki nüfusu ise 1 milyonun üzerindedir. Ayvalık’ta su kaynağı bulunmayıp, ilçeyi besleyen su kaynaklarının tamamı Altınova ve Küçükköy kuyular bölgesindedir. Geçmişte parça parça imalatlar ve günü kurtarmak için yapılan işler sebebiyle farklı çap ve tipte olan borular, kısa zaman içinde arıza sayılarının artmasına neden olmakta, sağlıklı suyun vatandaşlarımıza zamanında ulaşmasına engel teşkil etmektedir. Sorunları hızlıca çözmek adına, Altınova bölgesinde 2014 yılından bugüne kadar açılan 18 kuyumuza ilaveten 4 ay gibi bir sürede, 5 sondaj ile saniyede 50 litrenin üzerinde yeni su kaynağı ekledik.” dedi.
“KİRLENEN SUYU ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN GERİ KAZANDIRACAĞIZ”
“Ayvalık İlçesi Altınova Mahallesi İçme suyu Terfi Hattı İnşaatı Yapımı İşi” çalışmalarını bitirmek üzere olduklarını söyleyen BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk “Terfi hatları sonrası yeni bir pompa istasyonu ve depo iletim hatları ihale çalışmalarını planladık. Ayrıca mevcut içme suyu terfi merkezinin bulunduğu sahaya 3000 metrekare hacme sahip tevzi deposu ve yeni bir terfi merkezi kazandırma projelerimiz hazırlanmıştır. Kirlenen suyu çevreye zarar vermeden geri kazandıracağız. Ayvalık’ımızın kanalizasyon hatları da maalesef içme suyu hatlarını aratmayacak şekilde yetersiz ve eskimiş durumda. Yılların getirdiği atalet, yetersizlik ve eskimişlik, had safhadadır.” dedi.
“ARITMA TESİSLERİ YETERSİZ”
Ayvalık’ta kanalizasyon sisteminin de yetersiz ve eskimiş durumda olduğunu ifade eden BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk “Arıtma tesisleri yetersiz. Deniz derin deşarjı yapılarak körfezin kirlenmesi hızlanıyor. Şebekeler birçok yerde ekonomik ömrünü tamamlamış durumdadır. Merkez terfi sistemindeki taşma ve koku sorunları terfi merkezinin acilen yenilenmesini gerektirmektedir. Birlikte çalışan yağmur suyu ve kanalizasyon hatları nedeniyle yaşanan taşmaların önüne geçmek için hat ayrıştırma projelerini hazırlamaya başladık. Tüm bunların yanı sıra makine, teçhizat ve personel yetersizliği gibi sorunlara, köklü ve kesin çözümler üreterek bölgenin rahat bir nefes alması gerektiğinin farkındayız.” dedi.
SON 4 AYDA 2 BİN 291 ARIZAYA MÜDAHALE EDİLDİ
Son 4 aylık süreç içerisinde; içmesuyu ve kanalizasyon hatlarında 2 bin 961 adet arızaya müdahale edildiğini dile getiren Erdoğan Öztürk “5 bin 267 metre içmesuyu hattı yapıldı. 5 bin 600 metre kanalizasyon hattı yapıldı. 2 bin 41 adet vidanjör ve kanal açma hizmeti sağladık. 58 bin metre kanalizasyon hattı temizliği yapıldı. 14 adet içme suyu depo temizliği yapıldı. Yaptığımız çalışmalar kapsamında gösterilen anlayış ve sabır için tüm hemşehrilerimize teşekkür ederiz. Açıklamamı, Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Akın’ın ‘Ayvalık’ın su sorunu tarihe gömülecek.’ sözüyle tamamlıyor, saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.
BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, açıklamasının ardından da basın mensuplarının yönelttiği soruları tek tek yanıtladı.
“ÖNÜMÜZDEKİ ZORLU SÜRECİN FARKINDAYIZ VE BUNLARI AŞACAĞIZ”
Göreve başladığı gün BASKİ’nin mevcut 330 alacaklıya 4 milyar liranın üzerinde borcu olduğunu söyleyen Erdoğan Öztürk “Bu kişilere 6 aydır ödeme yapılmamış, faizleri de birikiyor. Ben bir imalat yapacak gücü hangi koşullarda bulacağım. Sabit giderlerimiz var, gelirimiz belli. Ara korkunç bir uçurum var. Hangi parayla yıllardır yapılamayan arıtmaları yapacağız. Önümüzdeki zorlu sürecin farkındayız ve bunları aşacağız. BASKİ’nin suyun dışında başka bir geliri yok. Yasa da bunu açık bir şekilde söylüyor; ‘Satacağınız su, giderlerin altında olamaz.’ diye. Şu an satılan su maliyetin oldukça altında. Bununla ilgili bir düzenleme yapmak zorundayız, bu şehre hizmet edebilmek için. Suyla ilgili 5 ayrı ücret tarifesi var. Bunlarla ilgili ayarlamalar yapacağız. Elektriğe daha yeni zam yapıldı. İşletme giderlerimiz maliyetli. Kademe ayarlamasını yapacağız, fiyatlar gerçeği yansıtmak zorunda bu şehre hizmet yapabilmemiz için.” dedi.
“SU KONUTLARA GİDENE KADAR YÜZDE 65-70’İ YOK OLUYOR”
Yatırımları hızlandırabilmek için gelir gider dengesini sağlamak zorunda olduklarını ifade eden Erdoğan Öztürk “Önemli olan şu an için en azından bu dengenin yüzde 50-50 olması. Bu dengeyi önümüzdeki ocak ayına kadar sağlamayı hedefliyoruz. Çözümün ilk ayağı planlamadır. Ayvalık’ta birkaç yeni su kaynağı tespit ettik. Ayvalık’ta içmesuyu hatları elek gibi. Depolardan su konutlara gidene kadar yüzde 65-70’i yok oluyor. Biz, eğer o hatları yenilemezsek istediğimiz kadar yeni su kaynağı bulalım, bir işe yaramaz. Bu yüzden öncelikli olarak gelir-gider dengemizi oturtmalıyız.” dedi.
“AYVALIK’IN ALTYAPISININ RÖNTGENİNİ ÇEKTİK”
Ayvalık’a hizmet eden 18 su kuyusu olduğunu dile getiren Öztürk “Bu kuyulardan su Ayvalık’a ulaşana kadar önce 9 kilometrelik terfi hattı var. Terfi merkezine su ulaşacak ki oradan basma hattıyla suyu depoya ulaştıralım. Bu hattın planlaması yapıldı. Şimdi vana odalarını hazırlıyoruz. Eğer biz, basma hattıyla ilgili finans gücünü bulursak hali hazırdaki 3 hattı tek hatta düşüreceğiz. Tek basma hattıyla depoya ulaşırsak Ayvalık’ın hiçbir şekilde içmesuyu sorunu kalmayacak. Günü kurtaracak çözümler değil, kalıcı çözümler üretmek istiyoruz. Bu basma hattı için ciddi bir finans gerekiyor. Röntgenini çektik, çok kolay oldu tecrübelerimizden dolayı. Antrenmanlıyım ben, nasıl yapacağımızı iyi biliyoruz. Bu yüzden ilk hedefimiz gelir-gider dengesini oturtarak bir an önce yatırıma başlayabilmek. Onu da sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.
BBB